Druhy alergie

Potravinové alergie

Pyl, prach, nebo třeba roztoči. To jsou dnes ty nejznámější alergie, které se u lidí objevují. Rozhodně ale nejsou těmi jedinými. Též se mohou objevit i alergie na potraviny, které jsou celkem rozšířené. O jaké se jedná? Podívejte se na ty nejznámější.

Mléko

I dnes něco tak běžného, jako je mléko, může být velkým problémem. To kravské je nutné nahradit rostlinným – například sojovým. Pokud se podíváme na nejznámější alergie na mléko, tak to jsou hned dvě potravinové alergie. Zůstaneme-li stále u dětí, tak u nich se velmi často objevuje takzvaná alergie na mléčnou bílkovinu. U dospělých se naopak objevuje takzvaná intolerance laktózy.

Lepek

Jedná se o součást většiny obilovin. Alergie na lepek je označovaná také jako celiakie a způsobuje vážné zdravotní problémy. Lidé s touto alergií se tedy musí lepku v potravinách vyhýbat. Tedy konzumovat potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové – vznikly bez použití jakékoliv mouky. Stejně tak je pro ně nutností používat alternativní druhy mouky, ve kterých lepek není obsažen. Jenom tak si mohou dopřát klasické pečivo.

Ořechy

Když mapujeme potravinové alergie, jsou to i ořechy, které jsou poměrně častým problémem. U některých dětí se může objevit komplexní alergie na dané potraviny, u jiných jenom na konkrétní druh. Ta je pochopitelně příznivější, jelikož dítě se tak bude muset vyhýbat třeba jenom vlašským ořechům, lískovým ořechům, nebo například také jenom arašídům.

Vejce

I když se to nemusí zdát, i vejce jsou známým alergenem. Zatímco v dospělosti jsou tyto alergie spíše výjimečné, tak v dětském věku se objevují stále častěji. Nejvíce potom u dětí do tří let věku. Projevem takové alergie je hlavně atopický ekzém. V takovém případě je třeba vejce eliminovat z jídelníčku a najít tak pro konkrétní dítě jiný zdroj pro organismus nezbytných bílkovin.

Napsat komentář

Click here to post a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *