Tipy

Jak skladovat potraviny, aby vydržely co nejdéle?

Skladování potravin může vypadat jako hračka, ovšem pravda je úplně jinde. Každá jednotlivá potravina vyžaduje specifické podmínky a teplotu pro skladování, a proto bychom měli potravinám dopřát dostatečný „luxus“. Jak jimi zbytečně neplýtvat a správně je skladovat? To vám prozradíme v následujících řádcích

Připravili jsme pro vás seznam několika druhů potravin, které mohou být náchylné na tvorbu plísní nebo se rychleji kazit právě kvůli špatnému skladování.

Tip: Chcete mít jistotu, že doma vždy najdete vitamíny a další potřebné látky? Udělejte si – kromě čerstvých potravin – také zásobu potravin, které nejsou náročné na skladování a nehrozí u nich, že je znehodnotí plíseň ještě před tím, než je vůbec ochutnáte. Raw potraviny, ale také sušené ovoce a další pochoutky najdete v eshopu Prozdravi. S nákupem vám pomůže tato Pro zdraví recenze na Ecoblogu.

Rajčata

Spousta milovníků rajčat uchovává tento druh ovoce (ano – rajče je skutečně spíše ovoce než zelenina) v lednici, což pro rajčata není zrovna to pravé ořechové. Podobně jako paprikám se rajčatům daří nejlépe v teplejších podmínkách – ideálně v rozmezí 8 až 15°C. Rajčata skladovaná v lednici ztrácejí, jak chuť, tak i důležité látky.

Pečivo

V žádném případě byste neměli pečivo skladovat v mikrotenovém sáčku, protože v brzké době se na něm začnou utvářet plísně, které ani nemusíte vidět. Není žádným tajemstvím, že pečivo nevydrží dlouho čerstvé, pokud není dobře skladováno, protože právě výše zmíněným plísním se skvěle daří na jeho povrchu, a proto je důležité ho kvalitně uskladnit.

Stačí vám pouhá bavlněná utěrka, kde zabalíte chléb či jiné pečivo a umístíte ho například do chlebníku nebo kdekoliv mimo přímé světlo. Utěrka slouží k tomu, aby pohltila nahromaděnou vlhkost, která způsobuje vznik plísní.

Banány

Jak jsme výše zmínili, že rajčata do lednice prostě nepatří, tak to stejné platí pro banány. Ideální teplota pro skladování by měla činit 15°C, popřípadě pokojová teplota. Pokud chcete, aby banány vydržely delší dobu, můžete proces zrání zpomalit tím, že je oddělíte od trsu a stopky zabalíte do potravinářské folie.