Druhy alergie

Potravinové alergie

Pyl, prach, nebo třeba roztoči. To jsou dnes ty nejznámější alergie, které se u lidí objevují. Rozhodně ale nejsou těmi jedinými. Též se mohou objevit i alergie na potraviny, které jsou celkem rozšířené. O jaké se jedná? Podívejte se na ty nejznámější.

Mléko

I dnes něco tak běžného, jako je mléko, může být velkým problémem. To kravské je nutné nahradit rostlinným – například sojovým. Pokud se podíváme na nejznámější alergie na mléko, tak to jsou hned dvě potravinové alergie. Zůstaneme-li stále u dětí, tak u nich se velmi často objevuje takzvaná alergie na mléčnou bílkovinu. U dospělých se naopak objevuje takzvaná intolerance laktózy.

Ořechy

Když mapujeme potravinové alergie, jsou to i ořechy, které jsou poměrně častým problémem. U některých dětí se může objevit komplexní alergie na dané potraviny, u většiny však jenom na konkrétní druh, a to je skvělá zpráva, jelikož dítě se tak bude muset vyhýbat třeba jenom vlašským ořechům, lískovým ořechům, nebo například také jenom arašídům.

Tip: Pokud máte pocit, že vaše dítě trpí alergií na ořechy, ale nejste si jistí, na který druh, postupně (tzn. s odstupem např. několika dní) je vyzkoušejte a sledujte reakci organismu. Velmi kvalitní ořechy zakoupíte na nutily.cz.

Lepek

Jedná se o součást většiny obilovin. Alergie na lepek je označovaná také jako celiakie a způsobuje vážné zdravotní problémy. Lidé s touto alergií se tedy musí lepku v potravinách vyhýbat. Tedy konzumovat potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové – vznikly bez použití jakékoliv mouky. Stejně tak je pro ně nutností používat alternativní druhy mouky, ve kterých lepek není obsažen. Jenom tak si mohou dopřát klasické pečivo.

Vejce

I když se to nemusí zdát, i vejce jsou známým alergenem. Zatímco v dospělosti jsou tyto alergie spíše výjimečné, tak v dětském věku se objevují stále častěji. Nejvíce potom u dětí do tří let věku. Projevem takové alergie je hlavně atopický ekzém. V takovém případě je třeba vejce eliminovat z jídelníčku a najít tak pro konkrétní dítě jiný zdroj pro organismus nezbytných bílkovin.

Add Comment

Click here to post a comment